Annelie elfsö fram

Annelie Elfsö, en av dem som fick hjälp av Trygghetsfonden

Ibland tvingas man till personalneddragningar. Då kan Trygghetsfonden vara ett stöd – och till nytta både för individen och för företaget. Målet är att stötta företaget så att uppsägningar inte behövs. Om det inte är möjligt stöttar fonden anställda med ”hjälp till självhjälp” fram till en ny sysselsättning.

Annelie Elfsö hade arbetat på Dalkia i åtta år när hon var en av dem som fick gå vid en omstrukturering 2009. Läs hur hon fick stöd av Trygghetsfonden och genom detta kunde starta eget företag.

När började du på Dalkia:
- Jag började på Dalkia som ekonomiassistent den 10 september 2001. Jag gick direkt in på en utbildning under två dagar Ganska så snart gick jag ut i själva verksamheten som samordnare och administratör. Jag trivdes bra med det. Det var mycket jobb men det hör ju till och det var spännande att möta olika förvaltare bland våra kunder.

Hur blev du uppsagd?
- 2009 började Dalkia omstrukturera ännu en gång. De hade redan tidigare dragit ner på personal men nu var det dags igen. Jag satt på fel stol i fel kommun enligt LAS. Detta var i slutet på oktober och jag blev uppsagd den 4 november 2009. Då hade jag fem månaders uppsägningstid. Jag försökte få igenom att jag skulle bli arbetsbefriad i december. Den sista januari fick jag gå.
Hur kom du in på att starta eget?
-När jag sitter en kväll vid köksbordet med sambon och vi pratar om vad jag skulle kunna göra så säger han " varför inte starta eget? Du är ju så bra på fotografering?". Tanken från min sambos idé mognade och så tänkte jag , varför inte?


Vad hände när du blev arbetsbefriad på Dalkia?
-Jag tog kontakt med Arbetsförmedlingen under den tid som jag var arbetsbefriad och jag mötte en jättebra arbetsförmedlare som menade att jag visst var berättigad till "starta eget bidrag" (detta var i mars 2010). Samtidigt med detta kom jag i kontakt med Trygghetsfonden på KFS.
-Från det att min anställning upphörde i april gick jag direkt in i arbetsmarknadsåtgärd i form av att "starta eget" bidrag. Parallellt med att starta eget planeringen så hade jag kontinuerlig kontakt med Trygghetsfonden. Jag behövde ju bygga upp allt från början och investera i helt ny utrustning. Det fick jag hjälp med av Trygghetsfonden. Det var tack vare Trygghetsfonden jag kunde koma igång och jobba snabbt. Genom dem fick jag dator, kamera, objektiv skärm ja allt sånt som en nystartad fotograf behöver.


Hur fick du uppdrag?
-Att vara fotograf är tufft, det finns ju många. Jag fick ströjobb. I september 2010 var sista månaden jag fick starta eget bidrag och jobben kom in men inte i så hög grad som jag behövde. Men i början på december 2010 så ringde Dalkia. De behövde en person två dagar i veckan. Jag åkte och pratade med dem. Uppdraget från Dalkia var att vara administratör och samordnare på Astra i Södertälje. Det bästa var att det var som konsult så jag kunde ta det på min firma. I september 2011 fick jag ett samtal från Dalkias konkurrent YIT. De hade också ett förvaltningsavtal med Astra i Södertälje. I slutet på oktober 2011 börjar jag att arbeta som konsult även för dem.


Hur byggde du upp ditt nätverk?
-Ett var via Botkyrka kommun där jag tidigare svarat på en intresseanmälan att ingå i ett mentorsprogram för nyföretagare. Jag trodde att det att försent att anmäla sig men drog iväg ett mail och fick meddelande om att jag kommit med. Jag fick en mentor som heter David Bismarck och han är fortfarande min mentor. Han är expert på e-handel.

På vilket sätt hjälper David dig?
-Jag har en vision om att ridskolor behöver fina bilder på hästar och att deras elever vill avbildas då de rider sina favorithästar. David sa att jag behövde en teknisk partner och vi hittade en sådan inom mentorsnätverket men de var väldigt dyra så jag tänkte vidare. Då kom jag på att jag känner en ung kille som också är aktiv inom ridsporten och teknisk, en webbutvecklare. När vi mailas om jobbet så nämner jag att jag behöver en partner i detta så svarar Fredrik att han är på och sagt och gjort. Vi blev partners.
Hur var det att plötsligt arbeta med en partner?
-Jag och Frederik kompletterar varandra. Han är bra på tävlingsfoto och jag är bättre på porträtt. Den 4 april 2012 så registrerade vi Svenskt ridskolefoto AB och där är vi nu.
Har du haft mer kontakt med Trygghetsfonden?
-När jag behövde komplettera min utrustning i våras 2012 med en ny stationär dator och ett objektiv fick jag stöd från Trygghetsfonden igen.

Hur ser ditt arbete ut idag?
-Idag är det jag och Fredrik som äger och driver Svenskt Ridskolefoto. Vi har fyra kontrakterade fotografer. Vårt mål är att de ska arbeta som skolfotografer gör vilket är att de får ersättning varje dag de är på jobb. Än är inte detta möjligt utan våra fotografer går på provision. En parentes men på vägen hit för att träffa dig så frågar en kille på tåget om vi behöver fler fotografer? Han såg min jacka med vår logga och namn. Det är mycket tack vare Trygghetsfonden jag är där jag är idag. Utan den hade jag inte kommit igång så snabbt. Till våren tror jag och Fredrik att vi ska kunna börja ta ut lön och det känns helt fantastiskt.